Bezlepkový koláč se zelím a uzeninou

na těsto :
300 g bezlepkové mouky Jizerka
100 g bezlepkové mouky Finax – zelené
2 čajové lžičky soli
150 ml smetany ke šlehání
130 g nastrouhaného másla

na nádivku:
2 menší cibulky
300 g bezlepkové uzeniny
3/4 sklenice zavařeného sladkokyselého zelí
200 g  tvrdý sýr
3 vajíčka

  1. Do misky dáme všechny suroviny na těsto a zpracujeme těsto
  2. Dáme cca na 15 minut odpočinout do ledničky
  3. Cibulku a uzeninu nakrájíme na kostky a mírně podusíme
  4. Přidáme zelí a ještě mírně podusíme (zelí scedíme)
  5. Těsto rozdělíme na ¾ a ¼ vezmeme ¾ těsta a rozválíme na kulatý plát, formu na koláč si polijeme olejem
  6. Vyválený plát podebereme a opatrně přeneseme do formy
  7. Okraje pěkně zarovnáme na těsto dáme podušenou směs na to nasypeme postrouhaný sýr a nalijeme vajíčka ( všechny 3 vajíčka si rozkvedláme na zalití koláče, trochu si však necháme na potření mřížky)
  8. Zbývající 1/3 těsta rozválíme a nachystáme si mřížkovač
  9. Uděláme jeho pomocí mřížku, kterou přeneseme na kolář
  10. Nakonec u úplného zbytečku těsta vyválíme dlouhého hada a obtočíme ho okolo celého koláče a přimáčkneme
  11. Potřeme vajíčkem a pečeme na 180 – 200 stupňů dozlatova
  12. Upečené necháme vychladnout, přendáme na tác a krájíme jako dort

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *