Bezlepkový chléb

300g Unimixu
300g pohankové mouky
špetička xantagové gumy
1 celou kostku kvasnic
1 polévkovou lžíci olivového oleje
1 kávovou lžičku octa
cukr na kvásek
2 vrchovaté lžičky soli

kmín podle chuti

dále pokud máme přidáváme:
nastrouhanou vařenou bramboru
lněné semínko
slunečnici, dýňové semínko
kukuřičné nebo jiné vločky
výborný je i sušený česnek kdo má rád

Postup:
Kvasnice s cukrem rozmícháme do hrnečku s teplou vodou, Formu – srnčí hřbet – vyložíme pečícím papírem, protože těsto nabude, tak aby nevyteklo z formy, ale taky se to lépe vyklápí. Do mísy nasypeme všechny suroviny a nalijeme kvásek, potom přidáváme vodu, tak aby se těsto dalo míchat, ale nebylo moc řídké. Těsto hněteme šlehačem s hnětacími háky. Po umíchání  těsto vyklopíme do připravené formy a stěrkou urovnáme. Těsto je celkem tuhé. Těsto dáme kynout na teplé místo (radiátor, nebo na malinko puštěná plotýnka na vařiči), Jakmile těsto vykyne, cca po 15 minutách, vložíme formu do rozehřáté trouby na dno. Pečeme asi 45 minut na 200°C a na 10 minut pustíme ventilátor, aby se mi udělala nahnědlá kůrka – ale nemusí být.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *