Bezlepkové vdolky

500 ml mléka
1 vajíčko
4 polévkové lžíce krystal.cukru
3/4 kostky kvasnic

1 čajová lžička soli
3 polévkové lžíce oleje
650 g bezlepkové mouky Jizerka
na ozdobení: marmeláda nebo povidlí a šlehačka
– z této dávky uděláte cca 30 – 35 kusů , záleží na velikosti

  1. Ohřejeme si mléko aby bylo vlažné
  2. Do mísy dáme vajíčko +cukr a utřeme to vařečkou
  3. Nalijeme k tomu polovinu ohřátého mléka a rozdrobíme kvasnice, necháme cca 10 minut pracovat (kvasnice musí být rozmočené)
  4. Potom přilijeme zbytek mléka, přidáme sůl a olej
  5. Nakonec po částech přisypáváme mouku a hněteme do hladkého těsta
  6. Takto zpracované těsto necháme nakynout
  7. Po nakynutí pomocí polévkové lžíce vyhazujeme na pomoučený vál malé bochánky
  8. Pomoučenýma rukama každý bochánek zpracujeme do pěkné hladké kuličky
  9. Každou kuličku mírně roztáhneme a vložíme do rozpáleného oleje
  10. Osmažíme z obou stran
  11. Usmažené skládáme dnem vzhůru (dolíkem dolů) na papírové utěrky na plech, aby nám odkapal přebytečný olej
  12. Do každého dolíku natřeme marmeládu nebo povidlí a nakonec našleháme šlehačku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *