Bezlepkové sádlové dalamánky

200 g bezlepkové mouky Jizerka + 2 polévkové lžíce této mouky
50 g pohankové mouky
30 g sádla
1 čajová lžička medu
1 čajová lžička mletého cukru

1/2 kostky droždí
necelá čajová lžička soli
250 ml vlažného mléka ( kdo nemůže mléko udělá kvásek z vody )

Tyto dalamánky neobsahují vajíčka, mléko v kvásku jde lehce zaměnit za vodu.

 

  1. Kvásek uděláme z 250ml vlažného mléka nebo vody, přidáme ½ kostky droždí, cukr a med a 2 polévkové lžíce Jizerky a vše vidličkou zamícháme
  2. Takto zamíchanou směs ještě poprášíme Jizerkou
  3. Musíme zamezit přístupu vzduchu, takže misku zabalíme do alobalu
  4. Mezitím si do mísy prosejem 200g Jizerky a 50g pohankové mouky, přidáme sůl a sádlo
  5. Cca po 15 minutách odděláme alobal a máme kváskovou kaši hotovou (poznáme podle toho, že kvásek neteče, ale kape jako kaše, má i hustotu kaše)
  6. Kváskovou kaši přidáme k ostatním surovinám a vše vařečkou promícháme
  7. Vznikne nám taková drobivá hmota, kterou dáme na vál nebo podložku
  8. Mírně si omoučíme ruce a zpracujeme v hladké těsto
  9. Z těsta vyválíme váleček a nožem, který vždy trochu namočíme v mouce nakrájíme stejně velké válečky
  10. Z každého kousku vytvarujeme dalamánek, nařízneme napříč a potřeme vlažnou vodou
  11. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 10 minut kynout
  12. Pokud chceme můžeme ještě dalamánky posypat např. mákem, semínky, hrubou solí nebo kmínem ,nivu,sýr atd.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů cca 20 minut

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *