Bezlepkové koláčky

250 ml mléka
1/4 másla
1/4 hery
100 ml oleje
1/2 čajové lžičky soli
150 g krystal.cukru
3 žloutky + 1 celé vajíčko

3/4 kostky kvasnic
510 g bezlepkové mouky Jizerka
tvarohová náplň: 1 kostka tvarohu, 1 vajíčko ( je možné ho vynechat ) cukr a mléko dle chuti a potřeby a rozinky

maková náplň: pomlít mák a dát ho spařit, přidat kousek másla a lžíci medu

povidlová náplň: použijeme hotová povidla

posýpka: cukr + máslo + bezlepková mouka Jizerka

na namáčení : smícháme 1 rozšlehané vajíčko s mlékem

  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme do něho máslo + heru, rozdrobíme kvasnice a nakonec nasypeme 2 polévkové lžíce cukru (ty odebereme z celkového množství cukru) a necháme kvasnice pracovat
  2. Do mísy si nachystáme všechny ostatní suroviny (mouky dáme jen cca 400g)
  3. Až máme kvásek hotový přidáme ho k ostatním surovinám v míse a vše pomocí el.šlehače promícháme na řídkou kaši
  4. Potom pomalu přidáváme zbylou mouku (cca 110g) a řádně zpracujeme el.mixérem v hladké a lesklé těsto
  5. Posypeme trochou mouky a zakryjeme utěrkou a necháme kynout
  6. Po vykynutí vyhazujeme pomocí lžíce na mírně pomoučený vál stejně velké bochánky
  7. Každý bochánek roztáhneme na placku a dáme doprostřed náplň (tvarohová + rozinky nebo povidla)
  8. Každý koláček zabalíme a namočíme do rozšlehaného vajíčka s mlékem
  9. Poté dáme do posypátka a skládáme na plech posypanou stranou nahoru pěkně vedle sebe
  10. Povidlové koláčky nakonec ještě nahoře několikrát nastřihneme
  11. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 – 170 stupňů dozlatova
  12. Upečené sundáme z plechu a necháme vychladnout nakonec pocukrujume

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *