Bezlepkové bramborové rohlíky sypané sýrem

2 střední uvařené brambory
240 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
2 čajové lžičky cukru
1 a 1/2 čajové lžičky soli
3 polévkové lžíce oleje ( může být i olivový )

50 g pohankové mouky
350 g bezlepkové mouky Jizerka

na potření: rozšlehaný žloutek s troškou mléka

na posypání:  najemno nastrouhaný tvrdý sýr

 

  1. Kvásek uděláme z mléka, droždí a cukru
  2. Uvařené brambory najemno nastrouháme do misky, k nim přidáme kvásek, olej a promícháme
  3. Přidáme mouku a sůl a pomocí el.ručního šlehače uděláme těsto
  4. Těsto šleháme tak dlouho až se nám přestane lepit na mísu, poté přendáme na vál a rozdělíme na 8 stejných dílů
  5. Každý díl rozválíme a smotáme, konce k sobě zmáčkneme a ještě celé jednou proválíme (stejně jako v motaných rohlíkách)
  6. Dáváme na plech mírně potřený olejem a pod utěrkou necháme cca 35 – 45 minut kynout
  7. Nakynuté potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a hustě posypeme strouhaným sýrem

Pečeme na 170 stupňů dozlatova

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *