Bezlepkové bágele

150 ml mléka
1/2 kostky droždí
150 ml oleje
1 polévková lžíce krystal.cukru
3 čajové lžičky soli

1 vejce
390 – 400 g bezlepkové mouky Jizerka

na vaření: 3 litry vody + 2 polévkové lžíce krystal.cukru

na potření: 1 rozšlehané vajíčko

na posypání: sypeme dle chuti, můžeme použít strouhaný sýr, různá semínka, mák, popř. nechat jen potřené vajíčkem

  1. Ohřejeme mléko, do něj rozdrobíme droždí a promícháme,přidáme olej,promícháme, dáme pokličku a necháme cca 10 minut kynout
  2. Do misky dáme vajíčko,hotový kvásek a sůl a promícháme
  3. Nakonec po částech zašleháváme mouku
  4. Těsto přendáme na vál ( na silikonové podložce nemusíme vůbec používat mouku, těsto je dost mastné) těsto rozválíme
  5. Nakrájíme na stejně velké kousky,utvoříme menší koule,pomocí vařecky namočené v mouce uděláme uprostřed každé koule menší otvor
  6. Takto nachystané Bábele zakryjeme utěrkou a necháme cca 20 – 30 minut
  7. Mezitím než nám Bábele nakynou si dáme vařit vodu s cukrem a jakmile máme bágele nakynuté a voda nám vře tak vložím po jednom kousku do vody
  8. Necháme povařit cca 1,5 minuty z každé strany a pak vyndáme na mřížku a necháme okapat
  9. Potom dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem, sypeme dle chut
  10. Takto nachystané bágele dáme do roztopené trouby na 180stupňů a pečeme dozlatova

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *