Bezlepková veka

50 g pohankové mouky
100 g bezlepkové mouky Schär Mix B
350 g bezlepkové mouky Jizerka + 2 polévkové lžíce
1 kostka droždí
2 čajové lžičky soli

1 čajová lžička cukru
200 ml vlažného mléka
30 g másla
70 ml vody

na potření : mléko + cukr

 

  1. Kvásek uděláme z 200ml vlažného mléka nebo vody, přidáme 1 kostku droždí, cukr 2 polévkové lžíce Jizerky a vše vidličkou zamícháme
  2. Takto zamíchanou směs ještě poprášíme Jizerkou
  3. Musíme zamezit přístupu vzduchu, takže misku zabalíme do alobalu
  4. Do mísy si nachystáme mouku,máslo,sál a vodu, přidáme kvásek a vše promícháme, takovouto směs přendáme na vál a zpracujeme těsto
  5. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme do tvaru veky
  6. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, dáme na to utěrku a necháme ještě cca 15 minut kynout
  7. Poté si rozmícháme trochu mléka s mletým cukrem a veky potřeme
  8. Podélně několikrát nařízneme a posypeme třeba sezamovým semínkem
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 170stupňů dozlatova

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *