Bezlepková vánočka

500 g bezlepkové mouky Jizerka
500 g bezlepkové mouky Schär C
200 g másla
150 g krystal.cukru
2 vajíčka
1/2 kostky droždí

špetka soli
500 ml mléka
1 vanilkový cukr
citronová kůra

– dle chuti můžeme do těsta vmíchat rozinky, nasekané ořechy, kandované ovoce, mandle atd.

na potření: rozšlehané vajíčko

 

  1. Mléko ohřejeme aby bylo vlažné, rozdrobíme kvasnice,nakrájíme na kostky máslo a posypeme 2 pol.lž. cukru (odebereme to z celkového množství cukru co máme do těsta dát) a necháme takto kynout
  2. Do mísy si odvážíme všechny ostatní sypké suroviny a přidáme i vajíčka
  3. Přilijeme hotový kvásek a mírně zamícháme aby se nám všechny suroviny lehce spojily
  4. Pak přendáme na mírně pomoučený vál a přidáme podle chuti oříšky,rozinky atd.
  5. Zpracujeme těsto, které se nelepí na podložku
  6. Z těsta vyválíme válec a rozdělíme na 9 stejných dílů (z celého množství uděláme 2 vánočky, takže pokud nepečete z poloviční dávky tak si rozdělte na 18 dílů)
  7. Každý díl vyválíme,spojíme 4 válečky a pleteme spodní širokou pletýnku,hotovou přendáme na plech vyložený pečícím papírem,potom spleteme pletýnku ze 3 válečků a přendáme doprostřed na již upletenou základnu ze 4 válečků.Nakonec 2 válečky jen smotáme(jako bychom motali šnůru) a položíme úplně nahoru jako horní patro vánočky
  8. Konec vánočky pořádně spojíme (aby se nám všechny tři patra od sebe nerozpojovaly)
  9. Celou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů(pokud by měl někdo strach, že se mu konce vánočky rozpojí tak tam může píchnout párátko)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *